Dzisiaj przepis na zdrowe kotlety z kaszy i kiełbasy.

kotlety z kaszy i kielbasy

  • Dla: 3 osób
  • Kuchania: zdrowa
  • Poziom trudności: trudne

Składniki (kotlety):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g kiełbasy
  • 3 jajka
  • 80 g sera żółtego
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól pieprz
  • oliwa/ olej do smażenia
  • ewentualnie 2 łyżki mąki

Składniki (sos):

  • 200 g kiełbasy (ta sama co do kotletów)
  • 2 łyżki mąki
  • woda
  • przyprawy do smaku, ja użyłam soli, pieprzu, majeranku, koperku i bazylii

Dodatkowo:

  • kilka korniszonów według uznania

kotlety z kaszy i kiełbasy

przygotowanie sosu

Podsmażamy na oliwie kiełbasę pokrojoną wcześniej w kostkę.

Wyciągamy kiełbasę i przelewamy do rondelka tłuszcz.

Przyprawiamy według uznania i zagęszczamy mąką. Ja dodałam jeszcze trochę wody. Dusimy około 5 minut.

sos z kiełbasy

przygotowanie kotletów

Gotujemy kaszę według zaleceń na opakowaniu, a następnie studzimy.

Cebulę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na maśle aż się zeszkli.

Do miski wrzucamy kaszę, starty na tarce ser żółty, cebulę, kiełbasę (usmażoną podczas robienia sosu), jajka, sól i pieprz. Jeśli masa wydaje nam się zbyt lejąca, możemy dodać też trochę bułki tartej.

Formujemy małe placki i podsmażamy na patelni.

podanie

Kotlety podajemy obsypane pokrojonymi w drobną kosteczkę korniszonami i polane sosem.

Smacznego!

Asia

Dodaj komentarz