Jeśli macie ochotę wprowadzić do swojej kuchni egzotyczne smaki, koniecznie musicie wypróbować przepis na to danie indyjskie z rybą!

Danie nazywa się Meen, co w językach południowoindyjskich oznacza po prostu „ryba”. Jest bardzo proste do wykonania oraz zdrowe, a smak potrawy jest bardzo egzotyczny. Poczujcie się, jakbyście były w Indiach! 🙂

przepis na meen

  • Dla: 2 osób
  • Czas przygotowania: godzina
  • Kuchnia: indyjska, wegetariańska
  • Poziom: proste

Składniki:

  • 500g białej ryby
  • 2 cebule
  • korzeń imbiru
  • liście curry (ewentualnie przyprawa curry)
  • puszka mleka kokosowego
  • limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka chili (jeśli lubicie ostre, mogą być 2, a nawet 3 papryczki)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • ryż
  • kurkuma
  • kolendra

przepis na meen

przygotowanie

Kroimy rybę na w kostkę ok. 2 x 2 cm. Następnie polewamy ją cytryną, posypujemy kurkumą i solimy. Po zamieszaniu marynujemy rybę ok. 30 minut.

przepis na meen

W międzyczasie kroimy: cebulę na dość drobne kawałki (nie siekamy!), paprykę na drobną kosteczkę, czosnek na cienkie plasterki i imbir na „zapałkę”, czyli podłużne, cienkie paski.

przepis na meen

Wrzucamy wszystkie składniki na patelnię. Dodajemy także liście curry. Ja niestety nie miałam liści curry, za to posypałam wszystko sporą ilością curry w proszku 🙂 Smażymy posolone składniki na małym ogniu do czasu, kiedy cebula się nie zeszkli.

przepis na meen

Następnie wlewamy na patelnię mleko kokosowe i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy marynowaną rybę i pomidorki poprzecinane w ósemki. Smażymy przez ok. 20 min tak, żeby ryba była gotowa.

Podawajcie z ryżem i posypane kolendrą. Ryż należy podawać w osobnym naczyniu.

Eet smakelijk!
Asia

Dodaj komentarz