Dzisiaj przepis na typowe polskie danie, mianowicie schabowy z kapustą zasmażaną.

Takie danie niejednokrotnie gościło na naszych stołach, robione przez babcie, mamy, ciocie… Tym razem zróbcie je same, a Wasi mężczyźni będą zachwyceni, gwarantuję! 🙂

tradycyjne polskie danie

  • Dla: 3 osób
  • Czas przygotowania: godzina
  • Kuchnia: polska
  • Poziom: średni

 Składniki (kotlety schabowe):

  • 2 plastry schabu bez kości
  • jajko
  • bułka tarta (ew. mąka)
  • sól i pieprz
  • oliwa

Składniki (kapusta zasmażana):

  • główka kapusty
  • cebula
  • oliwa

Składniki (dodatkowe):

  • ziemniaki
  • koperek
  • sól

przepis na polski obiad

przygotowanie schabowych

Kotlety ubijamy tłuczkiem do mięsa.

ubijanie mięsa

Następnie maczamy je w roztrzepanym widelcem oraz przyprawionym solą i pieprzem jajku.

Po zamoczeniu w jajku, obtaczamy kotlety w bułce tartej.

Smażymy kotlety w oliwie na małym ogniu aż do przybrania przez nie złocistego koloru.

przygotowanie kapusty smażonej

Szatkujemy kapustę, czyli obrywamy liście kapusty, które są na wierzchu, przecinamy kapustę na pół i pozbywamy się głąba. Następnie kroimy ją na dość cienkie plastry.

Wrzucamy ją do gorącej oliwy na patelnię lub do woka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i, mieszając, smażymy na dużym ogniu przez 10 minut.

smażona kapusta

Kroimy cebulę w drobną kostkę.

krojenie cebuli

Na drugiej patelni podsmażamy cebulę, następnie wrzucamy ją do kapusty i razem smażymy ok. 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

przygotowanie ziemniaków

To danie najlepiej smakuje podane z ziemniakami, ewentualnie frytkami.

Obieramy ziemniaki.

obieranie ziemniaków

Gotujemy ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.

Siekamy koperek.

siekanie koperku

Gotowe ziemniaki posypujemy koperkiem.

Posiłek jest już gotowy.

Smacznego!

Asia

 

Dodaj komentarz