Dzisiaj przedstawię Wam przepis na szaszłyki z mięsa wieprzowego, które zrobiłam na wczorajszy obiad.

szaszlyki-wieprzowe

  • Dla: 2 osób
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: 30 minut
  • Kuchnia: ogólna
  • Poziom: bardzo łatwe

składniki:

  • 550 g mięsa wieprzowego
  • 2 duże marchewki
  • oliwa / masło do pieczenia
  • opcjonalnie: cukinia, cebula, papryka, etc.
  • marynata: 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżka musztardy, łyżka miodu
  • dodatkowo: długie patyczki do szaszłyków, ziemniaki

przygotowanie marynaty

Czosnek przecisnąć przez praskę, lub posiekać. Mięso pokroić na kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Następnie wymieszać z mięsem i odstawić do lodówki na CO NAJMNIEJ godzinę.

przygotowanie szaszłyków

Marchewki obieramy i kroimy w grube plastry.

Nadziewamy na patyczki do szaszłyków, przekładając z marchewką. Dobert miał ochotę na najprostsze szaszłyki, lecz jeśli dodałyśmy inne składniki (paprykę, cukinię, cebulę) nadziewamy wszystko na patyczki, przekładając z mięsem.

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Następnie smarujemy je dokładnie specjalnym masłem do pieczenia, albo oliwą.

Przygotowane szaszłyki oraz ziemniaki wykładamy na blasze.

szaszlyki-wieprzowe-2

 

pieczenie szaszłyków

Szaszłyki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.

GOTOWE!

Asia

2 thoughts on “przepis na szaszłyki z wieprzowiny

  1. Asiu, zainspirowałaś nas tym przepisem:) za nami bardzo pyszny i prosty obiad. Dziękujemy!
    Martyna i Michał.

Dodaj komentarz