Dziś postanowiłam przygotować na obiad 2 rodzaje tortilli: z mięsem mielonym oraz z tuńczykiem i awokado.

Przepis na placki oraz obydwa farsze znajduje się poniżej.

awokado

Staram się jak najmniej używać gotowych produktów, tak więc ciasto tortilli zrobiłam także samodzielnie. Jeśli postanowiłyście kogoś ugościć, podając tortillę, polecam kupić gotowe placki – nie ryzykujemy, że będziemy musiały podać zbyt kruche ciasto.

warzywa

 

  • Dla: 2 osób
  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Kuchnia: meksykańska
  • Poziom: średnie

 Składniki (ciasto):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ewentualnie tymianek

 Składniki (nadzienie do tortilli z mięsem mielonym):

  • warzywa: świeży ogórek, kolorowe papryki, cebula, sałata lodowa, szczypiorek, pomidorki koktajlowe
  • 150 g mięsa mielonego
  • majonez

 Składniki (nadzienie do tortilli z tuńczykiem i awokado):

  • awokado
  • puszka tuńczyka w wodzie
  • 2 jajka
  • majonez
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku

składniki do farszu do toritilli

Przygotowanie ciasta:

Wkładamy do miski mąkę, wodę, sól i oliwę oraz ewentualnie tymianek. Mieszamy wszystko dokładnie. Ciasto ugniatamy rękami.

Następnie odkładamy na bok ciasto przykryte ściereczką na ok. 15 minut.

ciasto do tortilli

Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na 4 mniej więcej równe części.

Każdą ćwiartkę rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki. Przed rozwałkowaniem każdej części, warto posypać je mąką 🙂

Placki smażymy po ok. minucie na każdej stronie z odrobiną (odrobinką!) oliwy.

ciasto do tortilli

Przygotowanie farszu do tortilli z mięsem mielonym:

Warzywa kroimy w podłużne słupki.

farsz do tortilli, warzywa

Smażymy mięso mielone.

Placek smarujemy z jednej strony majonezem. Układamy na nim składniki farszu i mocno zawijamy.

Przygotowanie tortilli z tuńczykiem i awokado:

Tuńczyka wyjmujemy z puszki, odsączamy, wkładamy do miseczki razem z koperkiem i łyżką majonezu a następnie mieszamy.

farsz do tortilli z tuńczykiem i awokado

Awokado obieramy.

obieranie awokado

Kroimy je w podłużne paski.

krojenie awokado

Gotujemy jajka na twardo i kroimy je w ósemki. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Placek tortilli smarujemy pastą z tuńczyka, majonezu i koperku, układamy awokado oraz jajka a następnie posypujemy czosnkiem.

Placek mocno zawijamy.

Tortille podaje się przekrojone na pół albo w grube plastry. Można też owinąć je folią aluminiową. Tortille należy jeść ciepłe, ponieważ po ostygnięciu robią się gumowe.

tortille

Bon appétit!

Asia

3 thoughts on “przepis na tortille

  1. Wyglada znakomicie! Zaciekawilas mnie tymi wlasnorecznie zrobionymi plackami do tortilli, na pewno sprobuje 🙂
    PS. Swietne zdjecia!

  2. Ostatnio usłyszałam od znajomej, że tortilla się nie łamie, jeśli dodamy do ciasta odrobinę mąki ziemniaczanej. Podobno działa jak klej 🙂

Dodaj komentarz