Kolejny przepis na pyszną potrawę – klopsy (pulpety) w sosie pomidorowym!

pulpety w sosie pomidorowym

  • Dla: 2 osób
  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Kuchnia: polska
  • Poziom: średnie

 

składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • słodka papryka
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pól szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • koperek
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

 

inne składniki:

  • ziemniaki

pulpety w sosie pomidorowym

sposób przygotowania klopsów:

Do miski włóż mięso mielone, dodaj mleko i bułkę tartą.

Uformuj kulki o średnicy ok. 3 cm i smaż na oliwię do zarumienienia.

pulpety w sosie pomidorowym

sposób przygotowania sosu:

Posiekaj cebulę i koperek. Pomidory i paprykę drobno pokrój, a czosnek przepuść przez wyciskarkę.

pulpety w sosie pomidorowym

Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć do niego czosnek i smaż przez około minutę. Następnie dodaj cebulę i smaż, dopóki się nie zeszkli. Następnie dodaj paprykę. Smaż około 5 minut, ciągle mieszając.

pulpety w sosie pomidorowym

Warzywa przenieś na patelnię z klopsami, przypraw do smaku, dodaj koperek i pomidory i duś pod przykryciem około 20 minut, aż zmiękną. Wymieszaj.

podanie:

Klopsy podawaj najlepiej z ziemniakami lub makaronem.

 

Smacznego!

Asia

Dodaj komentarz