Dzisiaj kolejny przepis, tym razem na wołowinę po chińsku. Przepis jest bardzo prosty, za to efekt wyśmienity. Zapraszam do wypróbowania!

wolowina-po-chinsku

  • Dla: 4 osób
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Kuchnia: chińska
  • Poziom: bardzo łatwe

składniki:

  • 400 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • garść pieczarek
  • czerwona papryka
  • pół cytryny
  • garść fasolki szparagowej
  • marchewka
  • por
  • kawałek imbiru
  • papryczka chili
  • 5 dużych grzybów shitake
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml sosu ostrygowego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • olej
  • chiński makaron jajeczny albo ryż

wolowina-po-chinsku

przygotowanie grzybów shitake

Aby przygotować grzyby shitake, moczymy je przez 30 minut w gorącej wodzie. Następnie grzyby kroimy  w cienkie paski.

przygotowanie innych składników

Cebulę kroimy w piórka, zaś pieczarki, pora, marchewkę i wołowinę w paski. Następnie siekamy obrany imbir, papryczkę chili i czosnek. W szklance mieszamy sos z cytryny, sojowy i ostrygowy.

gotowanie

Olej rozgrzewamy na woku. Do woka wrzucamy czosnek, marchewkę, pora, imbir oraz chili. Po minucie smażenia dorzucamy wołowinę. Obsmażamy na wysokim ogniu około 2 minut i przekładamy zawartość do innego naczynia.

Następnie polewamy woka olejem i podsmażamy w nim cebulę z grzybami shitake i fasolką. Po około dwóch minutach dorzucamy pieczarki i smażymy kolejne 2 minuty.

Teraz dorzucamy do woka wołowinę i resztę składników, które wcześniej przełożyłyśmy do innego naczynia, dolewamy mieszankę sosów i podsmażamy około minutę – tak, żeby wołowina nie stwardniała.

Danie podajemy z makaronem lub ryżem, przygotowanym zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

wolowina-po-chinsku-3

Smacznego!

Asia

 

2 thoughts on “wołowina po chińsku

    • widze ze ktos umiejetnosciami kucharskimi zablysnal

      dla pozostałych co bedą czytac komentarz tej frustratki powyżej – tak wołowina zrobiona zgodnie z tym przepisem bedzie gotowa w 4 minuty 🙂

Dodaj komentarz