Bardzo lubię jeść. Bardzo lubię też czekać z ciepłym obiadem na mojego Mężczyznę, gdy wraca z pracy. Mój Mężczyzna też to bardzo lubi, zapewniam Was. Zacznijcie dbać o swoich chłopaków, na pewno się Wam odwdzięczą 😉

Zachęcam do wypróbowania przepisu na pastę alla norma.

  • Dla: 2 osób
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Kuchnia: włoska, wegetariańska
  • Poziom: łatwe

 Składniki:

  • 125 g sera ricotta
  • 2 cukinie
  • 150 g spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie: zmielone chili, oregano

składniki na pastę alla norma

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ser ricotta, pokrojony na mniejsze kawałki, kładziemy na papierze do pieczenia w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Pieczemy go 30 minut.

pieczony ser ricotta

Obieramy cukinie i kroimy w plasterki. Następnie posypujemy je solą i odkładamy na 10 minut. Później wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy, aż będą lekko brązowe.

krojona cukinia

W międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe na 4 części.

krojone pomidorki koktajlowe

Obieramy czosnek i przeciskamy go przez przeciskarkę.

wyciskarka do czosnku

Pod koniec smażenia cukinii dodajemy pomidorki i czosnek, smażymy jeszcze chwilę razem. W tym momencie, jeśli lubimy ostre smaki, możemy dodać chili i oregano.

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mieszamy go z cukinią, pomidorkami i czosnkiem. Na górę kładziemy upieczony ser ricotta i dekorujemy bazylią.

pasta alla norma

Jak na tak prostą potrawę pasta alla norma ma bardzo ciekawy, złożony smak.

Smacznego!

Asia

2 thoughts on “przepis na pastę alla norma

  1. Dwa razy jadłem ugotowane według tego przepisu i muszę przyznać, że smak ma bardzo wykwintny pomimo tego, że danie wygląda na proste.

Dodaj komentarz