Nalewka żurawinowa przepis
Nalewka z żurawiny wykazuje pewne działania zdrowotne. Oprócz tego, że świetnie rozgrzewa i ułatwia sen, może być też pomocna w walce z chorobami układu moczowego. Nie zastąpi medykamentów, ale na pewno nie zaszkodzi. Jak zatem przygotować taki trunek?
Nalewka żurawinowa przepis – niezbędne składniki:
- potrzebna Ci będzie oczywiście żurawina, którą musisz zamrozić na 2-3 dni
- alkohol 60%1,5 litra, na 1 litr spirytusu 95% należy odmierzyć 1 litr wody; wybieraj najlepszy jakościowo spirytus, z pewnego źródła, musi być on pozbawiony jakichkolwiek zanieczyszczeń, w innym wypadku Twoja nalewka, może nie być zdatna do spożycia; to samo się tyczy wody – woda powinna być jak najwyższej klasy czystości, możesz użyć wody źródlanej, butelkowanej
- 25 – 30 dag cukru
Sposób przygotowania:
- Owoce żurawiny przebierz, umyj i osusz. Następnie włóż do zamrażarki na maksimum 3 dni.
- Po trzech dniach wyjmij z zamrażarki owoce żurawiny i włóż do szklanego pojemnika. Tak umieszczone owoce zalej alkoholem na okres około sześciu tygodni.
- Następnie, po 6 tygodniach zlej wino do gąsiora, a pozostałe owoce w pojemniku zasyp starannie cukrem, w zależności od tego, jak mocny trunek chcesz uzyskać.. Musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać miesiąc. Pamiętaj, aby od czasu do czasu poruszać pojemnikiem z zasypanymi owocami. Zlany wcześniej nalew odstawiamy.
- Po miesiącu zlewamy słodki nalew, mieszamy z nalewem wcześniej zlanym i znów odstawiamy na miesiąc.
- Ostatnim etapem będzie filtracja. Nalewkę należy przecedzić, aby pozbyć się mętnego osadu.
Rozlej swoją nalewkę żurawinową do butelek. Możesz na butelkach umieścić naklejki z napisami, kiedy dokładnie powstał trunek. Taka nalewka jest zdatna do spożycia, ale jeśli postoi dłużej, będzie jeszcze lepsza. Możesz trzymać ją w piwnicy lub w spiżarni, nie potrzebuje ona tak ściśle określonych temperatur, jak na przykład wino, które aby dojrzewać musi mieć odpowiednią temperaturę. ,,Dojrzewającą “ nalewkę z żurawiny możesz trzymać nawet w kuchennej szafce.