Przepis na sałatkę makaronową z indykiem

Sałatka to świetny pomysł na danie proste, ekspresowe w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczne i pożywne. Sałatki pasują idealnie na każdą okazję – zarówno gdy przygotowujemy imprezę dla wielu gości jak i wtedy gdy szykujemy domową kolację.

Gdy myślimy o sałatkach najczęściej kojarzą nam się te tradycyjne jak na przykład jarzynowa. Oczywiście ta również jest pyszna, warto jednak szukać i wypróbować również nowe, inne smaki. Sałatka makaronowa z indykiem to właśnie jeden z takich nowoczesnych, godnych polecenia przepisów. Jest łatwa w przygotowaniu, smakuje wybornie, wygląda bardzo apetycznie więc przygotowując ją zachwycimy wszystkich gości oraz domowników. Sałatkę tę możemy przyrządzić ze składników, które znajdziemy w każdej polskiej kuchni. To idealna i niedroga kompozycja, którą możemy podać jako przystawkę ale też jako samodzielne danie. Kolejną zaletą tego przepisu jest szybkość przygotowania zatem nie musimy tracić czasu, żeby przygotować coś pysznego – będzie to zatem świetny pomysł na kolację dla całej rodziny na przykład w tygodniu gdy niespecjalnie mamy czas na spędzanie całego popołudnia w kuchni. Również gdy spodziewamy się gości ale nie możemy pozwolić sobie na długotrwałe gotowanie, sałatka ta będzie znakomitym pomysłem dzięki któremu nasi goście będą zadowoleni i najedzeni. Sałatka to niezastąpione danie na każdej imprezie – musi być sycąca, żeby nikt nie był głodny a jednocześnie lekka szczególnie gdy podajemy ją w roli przystawki.

Sałatka makaronowa z indykiem to danie, które może przygotować każdy, nawet osoby bez doświadczenia w gotowaniu.

Składniki

Do przyrządzenia sałatki makaronowej z indykiem będziemy potrzebować

  • 400 g filetu z indyka, 200 g makaronu świderki,
  • puszkę kukurydzy konserwowej,
  • puszkę krojonego ananasa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • szczyptę soli i pieprzu.
  • Według uznania możemy też dodać łyżeczkę Maggi albo szczyptę przyprawy uniwersalnej.

Z tych składników przyrządzimy 4 porcje sałatki więc jeśli planujemy więcej, należy odpowiednio zwiększyć proporcje.

Przepis

Przyrządzenie sałatki zaczynamy od odpowiedniego ugotowania makaronu: gotujemy go w dużej ilości posolonego wrzątku a następnie przelewamy zimną wodą i odsączamy.
Następnie kroimy w paseczki indyka i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. W tym momencie możemy też dodać łyżeczkę Maggi albo szczyptę przyprawy uniwersalnej jeżeli stosujemy je w kuchni. Podsmażone mięso łączymy z jeszcze ciepłym makaronem. Teraz odsączamy z zalewy kukurydzę i ananasa (pokrojonego w kostkę) oraz dodajemy te składniki do sałatki. Całość łączymy z majonezem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Nasza sałatka jest gotowa. Smacznego!