Pierniki jak dawniej
Pierniki to wypiek, bez którego Boże Narodzenie nie ma prawa istnieć. Jako jeden z ich elementów spotykany jest w większości domów, a wiele rodzin na swoje sprawdzone przepisy na ich przygotowanie. Może jednak warto coś zmienić i spróbować przygotować we własnych domu pierniczki staropolskie, które mają w sobie to, co najlepsze, i smacznie uprzyjemnić sobie ten niezwykły czas?
Dla cierpliwych miłośników
Tym, co może stanowić największą przeszkodę w skutecznym stworzeniu tego rodzaju pierniczków, jest okres, przez jaki ciasto, z którego pwostają, musi dojrzewać. Dwa do trzech tygodni to dla niektórych zbyt długo, jednak na uwadze mieć należy, że właśnie ten czas pozwala na “przegryzenie się” wszystkich składników, nabranie nie tylko odpowiedniego koloru i zapachu, ale także smaku, który jest po prostu nie do podrobienia.
Decydując się na wypiek pierniczków staropolskich, nie warto oszczędzać na produktach – dobrze jest zaopatrzeć się w miód dobrej jakości, bo to on wpływa na to, jak dobre finalnie okazują się być pierniczki.
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 250 ml miodu
- szklanka cukru
- 125 g smalcu
- 1/4 szklanki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie
W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Wystudzić.
Dodać przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
Garnek zawinąć folią spożywczą i zostawić naczynie w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wyciąć pierniczki za pomocą foremek o różnych kształtach.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze ,należy zostawić dość duże przerwy, gdyż mocno rosną.
Wystudzone pierniczki polukrować i udekorować według uznania, na przykład posypkami.