Sposób na smaczny deser
Słodki deser to dla niektórych ulubiona część obiadu lub też opcja podwieczorku, która każe na siebie czekać, by okazać się niesamowitą przyjemnością. Popularnymi deserami są lody i wszelkiego rodzaju wypieki – czasami im słodsze, tym lepiej smakują! Dlatego warta przygotowania jest babka orzechowa z nutellą, która nie tylko da dawkę energii z cukru, ale także wspaniały smak, który z chęcią szybko się powtórzy.
Smaczne połączenie
Nutella to najbardziej znany na świecie krem do smarowania kanapek, który sprawdza się również na naleśnikach czy gofrach. Coraz częściej dodawany jest również do owsianek – udekorowana jedną łyżeczką nutelli owsianka od razu zdaje się mieć bardziej apetyczny wygląd – jak i do wszelkiego rodzaju wypieków. Sprawdza się w duecie z orzechami, których smak podkreśla.
Orzechy wszelkiego rodzaju są źródłem dobrym tłuszczy, których nie powinno zabraknąć w diecie. Mogą być samodzielną przekąską – sprawdzą się również podczas oglądania filmów jako zamienników dla chipsów – jak i dodatkiem do sałatek czy ciast, nie tracąc przy tym nic ze swoich wartości odżywczych.
Składniki:
- 120 g masła
- 150 g nutelli
- 5 jajek
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (60 ml)
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 50 g masła
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.
Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną formy z kominkiem o średnicy 24 cm.
Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.
Polewa: Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do jej roztopienia.