cześć!

przy takiej upalnej pogodzie jak ostatnio nie mamy ochoty na ciężkostrawne posiłki. zakładam więc, że wiele z Was szuka inspiracji na jakieś lekkie potrawy. tym oto postem wychodzę Wam naprzeciw, prezentując przepis na rybę w galarecie.

Gotowa ryba w galarecie prezentuje się tak:

ryba-w-galarecie-3

 

  • Dla: 3-4 osób
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas przygotowania: 1,5 godziny
  • Kuchnia: polska
  • Poziom: bardzo łatwe

składniki:

  • włoszczyzna: por, marchew, pietruszka, seler
  • kostka rosołowa
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • ryba – pstrąg, karp, flądra, albo jakakolwiek inna 🙂
  • żelatyna
  • opcjonalnie: cytryna, pęczek koperku

gotowanie bulionu

Najpierw należy ugotować bulion. W tym celu wkładamy do garnka z zimną wodą włoszczyznę, dodajemy kostkę rosołową, cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2-3 listki liścia laurowego. Gotujemy. Jeśli jest taka potrzeba, możecie doprawić bulion solą i pieprzem. Jeśli Wasza ryba ma głowę lub inne niepotrzebne części, możecie dodać je do bulionu.

przygotowanie składników

Następnie przecedzamy ugotowany bulion przez sitko. Ja przecedzam go 2 razy, żeby był jeszcze bardziej klarowny.

Umytą i pokrojoną w mniejsze części (np. dzwonki) rybę przekładamy do naczynia, w którym będziecie podawać galaretkę.

Jeśli lubicie, możecie posypać teraz rybę pokrojoną w kostkę marchewkę z bulionu, dodać pokrojony koperek, pokrojoną w plastry cytrynę albo groszek (ja nie dodawałam groszku).

ryba-w-galarecie-2

przygotowanie galaretki

Teraz należy podgrzać bulion, uważając, żeby się nie zagotował. Następnie zalewamy nim nasze składniki i dodajemy żelatynę. W tym celu polecam postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu 🙂

Prawie gotowe! Czekamy aż nasze danie ostygnie.

Ryba najlepiej będzie smakować po wcześniejszym postaniu jakiś czas w lodówce.

 

Smacznego!

Asia

Dodaj komentarz