Przepis na rybę w galarecie

Istnieją dziesiątki sposobów na przyrządzenie ryb: mogą być smażone, wędzone, grillowane czy podawane na zimno. W kuchni polskiej znajdziemy wiele pomysłów na dania rybne: wszystkie odznaczają się niezwykłym smakiem i mogą być podawane zarówno w domu jak i na przyjęciach czy imprezach. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że ryby są bardzo zdrowe oraz bogate w wartości odżywcze. Nie każdy jednak jest miłośnikiem potraw przyrządzanych z ryb – ich przeciwnicy podkreślają specyficzny aromat, trudności w przygotowaniu czy na przykład wszechobecne ości. Niektórym ryby kojarzą się też z nudną i monotonną kuchnią postną. Ponadto wiele osób ma problem z kupnem ryb dobrych jakościowo co również wpływa na smak przygotowywanych potraw. Idealnym przykładem jest choćby wigilijny karp, często zastępowany inną rybą. Warto tutaj zaznaczyć, że ryba przyrządzona w odpowiedni sposób będzie smakować wybornie i trzeba jej spróbować. Nie warto uprzedzać się do ryb ponieważ możemy wyczarować z nich przepyszne potrawy. Jedną z najbardziej znanych potraw jest ryba w galarecie, która również kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia.
Często mówi się o tym, że trudno ją przygotować jednak podany niżej przepis pozwala na przyrządzenie ryby w galarecie każdemu, nawet osobom bez większych umiejętności kulinarnych. Ryba przyrządzona w galarecie jest nie tylko pyszna, zdrowa ale również zachowuje świeżość dłużej niż smażona czy grillowana.

Składniki

Jednym z sekretów dobrze przygotowanej ryby w galarecie są odpowiednio dobrane składniki – ryba musi być świeża i najwyższej jakości. Najlepiej będzie wybrać filet ze szczupaka, sandacza lub karpia – będziemy potrzebować kilogram ryby. Bardzo ważny jest również umiejętny dobór włoszczyzny, która wzbogaci smak potrawy i jest źródłem witamin oraz dodatkowych wartości odżywczych.
Dlatego też potrzebujemy 3 marchewki, pora, 2 pietruszki i seler. Oprócz tego przyda się ziele angielskie, liść laurowy, żelatyna i inne przyprawy (według uznania).

Jak przyrządzić rybę w galarecie

Zaczynamy od umycia i pokrojenia ryby na kawałki. Następnie obieramy warzywa, kroimy marchew, pora, seler i pietruszkę oraz wrzucamy do wody, dodajemy też ziele angielskie i liść laurowy oraz gotujemy 20 do 30 minut. Kolejny etap to przecedzenie warzyw – możemy przelać wywar przez sito albo ręcznie wyłowić warzywa choć to może być nieco czasochłonne. Wywar odstawiamy do dalszego gotowania. Wyłowioną z wywaru marchew zostawiamy gdyż będzie nam jeszcze potrzebna.
Teraz do gotującego się wywaru wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans (15 do 20 minut). Później wyławiamy rybę i dodajemy do wywaru przyprawy oraz rozpuszczoną żelatynę.
Układamy rybę w naczyniu: najlepszym naczyniem będzie duży półmisek. Następnie układamy też wcześniej wyłowioną z wywaru marchew.
Zalewamy wywarem i zwracamy uwagę na to, żeby cała ryba była w nim zanurzona. Naczynie odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gdy galareta zastygnie, danie jest gotowe i możemy je spożywać.