Kotlety mielone z kaszy i kiełbasy – jak zrobić?

Kotlety mielone z kaszy i kiełbasy to chyba jedne z najpopularniejszych dań, które gości na naszych stołach. Ilość przepisów, kombinacji smakowych czy wersji dla wegetarian/wegan lub samych mięsnych kotletów jest bez liku. Dlatego tym razem przepis ten jest dla osób, które jedzą mięso i w swoim wariancie dopuszcza użycie takiego przetworu jak kiełbasa. Dzięki swoim walorom smakowym smak takich kotletów jest dość specyficzny, ale też bardzo intensywny.

Czas przygotowania: 1-2 godz.

Trudność przepisu: Łatwy

Porcja dla: 2-4 osób

Składniki:

  • ½ pęta dobrej kiełbasy z wysoką zawartością mięsa (np. polskiej)
  • 1 bułka kajzerka lub ¾ szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki mleka lub wody do namoczenia kajzerki
  • ½ kilograma mięsa mielonego wysokiej jakości
  • 1 jajko (najlepsze są z wolnego wybiegu lub od szczęśliwych kurek od gospodarza)
  • ¾ szklanki mąki do obtoczenia kotleta mielonego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju do podsmażenia

Opcjonalnie:

  • 2-3 łyżki wybranego mixu przyprawowego do mięsa mielonego
  • Zamiast szczypiorku można też użyć skarmelizowanej 1 dużej cebuli
  • Wodę lub mleko można również zamienić na bulion warzywny lub mięsny

Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę, odłożyć po pokrojeniu do większej miski. Kawałki powinny być na tyle małe, by można je było bez problemu uformować w kotleta. Do miski z kiełbasą dodać drobno pokrojoną paprykę (też w kosteczkę), kukurydzę i również pokrojony na drobno cały pęczek szczypiorku. Dzięki temu kotlety nabiorą intensywnego smaku. Wbić jajko, dodać sól i pieprz do smaku, opcjonalnie możemy użyć przyprawy do mięsa mielonego by wzbogacić smak.

Kaszę jęczmienną ugotować na pół miękko. Jeśli zapomnimy i nieco rozgotujemy kaszę to będzie trzeba dodać więcej bułki do zagęszczenia mieszanki. Kasza nada nam specyficznego smaku, ale też sprawi, że całość podczas smażenia i późniejszego serwowania kotlety nie będą rozpadać się. Po dodaniu schłodzonej kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone i znowu mieszamy mieszankę tak, by była zwarta.

Opcjonalnie możemy zamiast szczypiorku skarmelizować cebulę. Kotlety staną się wtedy bardziej słodsze w smaku, nie tak wytrawne i ostre w smaku, jakbyśmy dodali szczypiorku. To już zależy od nas. Jeśli chcemy ostrzejszego smaku lub bardziej delikatnego, możemy wziąć zwykłą cebulę lub cebulę czosnkową. Ta druga jest nieco łagodniejsza w smaku. Dodatkowo, jeśli lubimy ostre rzeczy możemy do mieszanki na kotlety mielone dodać 1-2 ząbki czosnku.

Naszykować osobną miseczkę. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, wodzie lub bulionie. Jeśli używamy bułki tartej to nie trzeba jej wcześniej moczyć, gdyż po zmieszaniu z mięsem wyciągnie nadmiar wilgoci i całość stanie się bardziej zwarta. Po namoczeniu bułki lub dodaniu bułki tartej należy całość wymieszać, najlepiej ręką. Jeśli nie lubimy konsystencji mięsa to można zawsze założyć rękawiczkę lateksową by ochronić dłoń przed zapachami.

Na talerzyk średniej wielkości wsypać mąki, którą użyjemy do obtoczenia. W międzyczasie możemy przygotować patelnię do smażenia dolewając tam olej lub dodając masło klarowane. Płomień powinien być średni lub najmniejszy, gdyż na największej mocy palnika możemy za wcześnie przypalić wierzch kotleta.

Z masy mięsno-kiełbasianej możemy już formować kotlety i powoli wkładać je na gorącą patelnię z rozgrzanym olejem. Im bardziej rozgrzany olej tym mniej kotlet wchłonie go. Najlepiej podawać z młodymi ziemniaczkami lub ziemniaczanymi puree i surówką.

Smacznego!