Przepis na typowy polski obiad – schabowy z kapustą zasmażaną

Siła kulinarnych tradycji

Kiedy myślimy o najbardziej “polskim” daniu obiadowym, najczęściej na myśl przychodzą nam kotlety schabowe. Dźwięk rozbijanych tłuczkiem do mięsa kawałków schabu kojarzy nam się nieodmiennie z niedzielnym obiadem. Jest to danie powszechnie znane i bardzo lubiane, nie możemy wręcz wyobrazić sobie uroczystego obiadu np. podczas zabawy weselnej bez tradycyjnego schabowego w panierce ! Doczekał się on wielu wariantów i urozmaiceń, podaje się go zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem czy w wersji “barowej” z frytkami. Do tego surówka lub gotowane warzywa. Najbardziej znanym, klasycznym wręcz dodatkiem do schabowego jest zasmażana kapusta. Poniżej prezentujemy przepis na ten typowy polski obiad.

Przepis na kotlety schabowe:

  • około 600 g schabu bez kości
  • mleko do namoczenia mięsa
  • do smaku przyprawy: sól i pieprz
  • do obtoczenia kotletów: 2 łyżki mąki, 2 jajka, bułka tarta
  • do smażenia: 6 łyżek masła klarowanego albo smalcu

Z mięsa odkroić otoczkę i żyłki, pokroić na plastry. Położyć poszczególne kotlety na desce i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie filety. Następnie płaty mięsa moczyć w mleku z dodatkiem pieprzu i soli, minimum dwie godziny (jeśli mamy więcej czasu – można dłużej, np. pozostawić mięso w mleku w lodówce na całą noc). Dzięki temu zabiegowi mięso będzie kruche i delikatniejsze.
Po wyjęciu z mleko osuszyć kotlety papierowym ręcznikiem. Doprawić lekko solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i otoczyć każdy z filetów w bułce tartej.
Smażyć na dużym ogniu, na rozgrzanym klarowanym maśle bądź na smalcu, po dwie minuty z każdej strony do zezłocenia panierki. Następnie zmniejszyć gaz i smażyć jeszcze z obu stron po około 3 minuty. Usmażone kotlety ułożyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął on nadmiar tłuszczu.

Przepis na zasmażaną kapustę z koperkiem:

  • niezbyt duża główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 0,5 kostki masła – 100 g
  • łyżka mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do przyprawienia sól, cukier oraz pieprz

Z kapusty zdejmujemy ciemniejsze, zewnętrzne liście i całą główkę kroimy na ćwiartki. Wycinamy ze środka twardy głąb. Tniemy liście na cienkie paski i tak poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, zalewając połową szklanki wody. Dodajemy nieco soli, pieprzu i cukru. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut (aż do momentu, gdy kapusta będzie niemal miękka). Następnie dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz posiekany koperek. Całość mieszamy i bez przykrycia gotujemy dalej na niewielkim ogniu.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego łyżkę mąki. Starannie rozcieramy aby nie było grudek. Gdy zasmażka zacznie się pienić przelewamy ją do garnka z kapustą i mieszamy. Po około minucie zasmażana kapusta jest gotowa!