Prosty niedzielny obiad – bitki drobiowe w sosie śmietanowym
Bitki drobiowe to świetny zamiennik tradycyjnych kotletów na obiad. Przy czym mogą okazać się dla wielu osób znacznie zdrowsze, przez brak panierki i ograniczenie smażenia jedynie do kilku minut, po których mięso i tak się dusi.
Wspaniałe w tym daniu jest również to, jak dużo sosów można przygotować. Do bitek pasuje zarówno ciemny sos pieczeniowy, jak i sos własny. Jednak dla wszystkich, którzy nie są akurat na diecie polecamy bitki w sosie śmietanowym.
Dzisiaj przybliżymy więc jak zrobić bitki drobiowe w sosie śmietanowym.
Do przygotowania bitek w sosie śmietanowym potrzebujemy :
- pojedynczej, dużej piersi z kurczaka,
- mąki do obtoczenia filetów i dużej łyżki mąki pszennej do sosu,
- przyprawy do kurczaka,
- dwóch szczypt soli,
- dwóch szczypt pieprzu,
- dwie łyżki masła,
- półtora litra bulionu,
- oleju do smażenia,
- 3 pełne łyżki śmietany 18%.
Przygotowanie
Zaczynamy od bitek. Piersi kroimy na mniejsze kawałki i lekko rozbijamy. Posypujemy je przyprawami. Można chwilę je zostawić tak, by mięso lepiej przyjęło przyprawy.
Następnie rozgrzewamy na patelni olej. Gdy będzie gorący, obtaczamy filety w mące i smażymy. Podsmażyć chwilę po obu stronach, zmniejszyć gaz i zalać wszystko wodą, do pełnego przykrycia mięsa. Dusić aż do odparowania wody. I w zasadzie bitki będą gotowe.
Czas zająć się sosem. W garnku rozrabiamy mąkę pszenną i masło. Zalewamy bulionem i mieszamy, podgrzewając na palniku. Do szklanki ze śmietaną 18% wlewamy łyżkę gorącej bazy sosu – hartujemy śmietaną. Przelewam ją do sosu i mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu, bez żadnych grudek.
Wracamy do bitek. Kiedy woda odparuje możemy dolać trochę wody i zalać je sosem śmietanowym. Chwilę trzymamy aż sos się zagotuje.
Dodatki
Takie bitki drobiowe możemy podawać z mizerią lub inną sałatką, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami na obiad. Dobrze też będą pasować wszelkie surówki na przykład z kiszonych ogórków, marchwi i cebuli, czy też czerwona kapusta.
Pasować będą oczywiście też inne sałatki – wszystko zależy od naszego smaku i gustu.