Przepis na tortillę

Szukasz prostego przepisu, który da się zrobić szybko i bez drogich, wymyślnych składników? Tortilla, wypełniona sycącymi produktami, to może być strzał w dziesiątkę! Niezależnie, czy szykujesz jedzenie na imprezę, chcesz zrobić szybki obiad albo kolację czy po prostu zgłodniałeś, przyrządzenie tego dania zawsze będzie dobrym pomysłem. Tortilla jest praktycznym składnikiem w kuchni, dlatego że to przysmak, do którego pasuje wiele dodatków. Z ich odpowiednim dobraniem może pomóc ci ten przepis.

Przepis na tortillę – składniki

Będziemy opierać się głównie na warzywach, ale fani mięsa też powinni być zadowoleni.

  • 4 placki tortilli
  • kurczak – 1 pierś
  • ser żółty – 4 plastry
  • papryka – 220g
  • pomidor – 170g
  • kukurydza z puszki – 100g
  • sałata lodowa (lub inny rodzaj) – kilka liści
  • pół średniej cebuli
  • jajko
  • olej – 1 łyżka
  • szczypta soli i pieprzu

Przepis na tortillę – sos

W przygotowaniu sosu kluczowe jest dodanie przypraw w odpowiedniej ilości. Jeśli czujemy, że ostre jedzenie nie jest dla nas, wystarczy pominąć chili i nie przesadzić z pieprzem.

  • ketchup – 2 łyżki
  • majonez – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 1 łyżka
  • szczypta soli i pieprzu
  • przyprawy wedle uznania: papryka słodka i chili

Przepis na tortillę – przygotowanie:

Należy zacząć od kurczaka. Pierś kroimy na drobne kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy ok. 10 minut.

W międzyczasie włączamy piekarnik, ustawiamy na 180°C.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Z papryki i pomidora usuwamy części niejadalne, następnie kroimy na małe kawałki, np. w kostkę. To samo robimy z sałatą i cebulą – drobno szatkujemy.

Przygotowując sos, wystarczy połączyć ketchup z majonezem, a do tego przyprawy, takie jak papryka słodka i chili. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego, by sos nie był zbyt ciężki.

Placki smarujemy sosem. Możemy część sosu zostawić, by wymieszać go z resztą składników. Do pokrojonych warzyw dodajemy usmażonego kurczaka. Całość mieszamy z pozostałym sosem i wykładamy porcje na placki tortilli. Do każdej porcji dokładamy plaster sera. Zawijamy w rulon, podwijając boki placka do środka. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane tortille możemy posmarować surowym jajkiem i wstawić do piekarnika. Powinny się piec przez ok. 10 minut, do zarumienienia.

Wykonanie całego przepisu nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Właśnie dlatego tortilla jest idealnym posiłkiem na tzw. awaryjną sytuację lub na „wyczyszczenie lodówki” i wykorzystanie resztek, które szkoda byłoby marnować.
Smacznego!