Jak samodzielnie zrobić mleko czekoladowe. Domowe, czekoladowe smakołyki, które osłodzą Ci dzień.
Przekąski między posiłkami, mogą być smaczne i zdrowe, jeśli przygotuje się je z najlepszych składników. Najczęściej, na drugie śniadanie, zjadamy owoce, warzywa, lub musli, w postaci jogurtu z granolą, batoników lub słodkich batoników. Choć rozwiązanie to, jest doskonałą przekąską, która nie tylko dobrze smakuje, ale również jest sycąca, wiele osób ma ochotę na coś pobudzającego, co w dodatku osłodzi im dzień. Takim produktem jest nic innego, jak domowe mleko czekoladowe.
Czekolada, czyli lek na zły humor. Jak zamienić zwykłą czekoladę, w super przekąskę?
Dobrej jakości czekolada to ta, która w składzie ma powyżej 70 % kakao. Jest ciemna, gorzka, oraz świetnie uzupełnia węglowodany, dlatego warto mieć ją pod ręką. Z dobrej jakości czekolady, można przygotować niemal każdy deser. Są nimi czekoladki,, batoniki, polewa do owoców, a nawet słodkie, smaczne, czekoladowe mleko. Jak je zrobić?
Sprawdzony przepis na mleko czekoladowe.
Aby przygotować smaczne, domowe mleko czekoladowe, wystarczy kilka składników, które najczęściej mamy w domu. Czekolada, która w składzie ma minimum 70 % kakao, mleko, o dowolnej zawartości tłuszczu, oraz ewentualnie odrobina cukru.
Jak przygotować mleko czekoladowe?
Do garnka wlać mleko, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, i energicznie mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeśli czekoladowe mleko jest za gorzkie, można dodać do niego cukru, wedle uznania.
Powstałe mleko czekoladę, można wypić na ciepło, lub odczekać, aż przestygnie. Jeśli planujesz zrobić więcej mleka, możesz je przechowywać w lodówce, jednak przed wypiciem, porządnie je wymieszaj, gdyż czekolada, osiądzie na dnie naczynia.
Wegańska wersja mleka czekoladowego.
Weganie, nie spożywają produktów odzwierzęcych, dlatego do przygotowania mleka czekoladowego, potrzebny będzie dowolny napój, na przykład sojowy, kokosowy czy migdałowy. Bardzo ważne jest to, że powstały produkt, nie można nazwać mlekiem, a napojem czekoladowym. Dlaczego? Tylko mleko, które pochodzi od zwierzęcia, można nazwać mlekiem. Jeśli zatem, użyjemy innego, roślinnego zamiennika, powstałą czekoladę, nie można nazwać mlecznym napojem.
Drugim, bardzo ważnym składnikiem, jest czekolada. Oryginalna czekolada, posiada w swoim składzie mleko. Jeśli chcesz przygotować wegański deser, koniecznie sięgnij, po wegańską wersję czekolady. Tego typu produkty, wyprodukowane są głównie z owoców lub warzyw. Są słodkie, smaczne a ich konsystencja, łudząco przypomina czekoladę. Jeśli chodzi o napój czekoladowy, podobnie się do przygotowuje.
Wystarczy do garnka, wlać ulubiony, roślinny napój. Doprowadzić go do wrzenia, delikatnie dosłodzić, oraz rozpuścić w nim wegańską czekoladę. Sposób przechowywania, jest taki sam. Czekoladę wystarczy przelać do naczynia, i wstawić do lodówki.
Domowe mleko czekoladowe, jest smaczne, tanie w przygotowaniu, i co najważniejsze, nie zawiera sztucznych barwników, oraz ulepszaczy smaku. Nadaje się jako smaczna, zarazem zdrowa przekąska, którą mogą wypić dzieci, jak i dorośli. Ze względu na wysoką wartość energetyczną, można potraktować je, jako naturalny i zdrowy napój energetyczny, który sprawdzi się na spacerze, czy podczas wysiłku, spacerując górskimi szlakami.
Jeśli marzysz o smacznej przekąsce, którą z łatwością przygotujesz w domu, sięgnij po domowe mleko czekoladowe, przygotowane z dobrej jakości czekolady, oraz mleka. Tylko to sprawi, że unikniesz dostarczania organizmowi, szkodliwych dla niego substancji.