Przepis na indyjskie danie z rybą Meen – Smak Indii na talerzu.

Indie kojarzą się wszystkim z feerią barw, a także specyficznymi smakami, które mimo swojej egzotyki zyskują wierne rzesze fanów na całym świecie.

W dzisiejszych czasach w każdym mieście można znaleźć restaurację, która gotuje indyjskie dania. To wszystko dlatego, że Polacy pokochali ostre i aromatyczne jedzenie z Azji. Jednak nie zawsze można sobie pozwolić na gotowe potrawy zamówione w lokalu, dlatego warto nauczyć się kilku banalnie prostych przepisów na indyjskie dania, które można zrobić szybko i samodzielnie w domowym zaciszu. Wiele osób żywi przekonanie, że kuchnia azjatycka jest trudna, wymaga dużego, kulinarnego doświadczenia oraz wielu, trudno dostępnych składników. Nic bardziej mylnego! Przepis na indyjskie danie z rybą Meen udowodni każdemu niedowiarkowi, że jest w stanie sam przygotować aromatyczne curry niemal takie samo jak w najlepszej restauracji!

Od czego zacząć tworzenie pysznego obiadu?

Po pierwsze, należy kupić wszelkie, niezbędne składniki, czyli białą rybę około 450 gram, cebulę, czosnek, liście curry, cytrynę oraz mleko kokosowe. Oprócz tego, jeśli nie masz w domu takich przypraw jak kolendra, kurkuma, imbir oraz chili to koniecznie musisz to nadrobić, przydadzą się zarówno do opisywanej indyjskiej potrawy, jak i wielu innych dań.

Kiedy wszystkie składniki leżą już na kuchennym blacie można wziąć się do pracy! Zaczynamy od zamarynowania ryby, czyli dzielimy ją na mniejsze kawałki, wyciskamy na nią sok z cytryny, a następnie dodajemy przyprawy, czyli kurkumę, imbir oraz chili. Tak przygotowane składniki pozostawiamy na godzinę, aby ryba nabrała odpowiedniego aromatu. W międzyczasie można tworzyć drugą część dania. Na głębokiej patelni smażymy na odrobinie oleju cebulę, którą wcześniej należy pokroić w plasterki. Następnie na patelnie dodajemy czosnek oraz liście curry. Na tym etapie znów dodajemy przyprawy: kurkumę, imbir oraz chili, a także sól oraz pieprz ziołowy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe. Zwieńczeniem dania jest dodanie do przygotowanego curry ryby i gotowanie jeszcze przez ok. 10 minut wszystkiego razem. Indyjską potrawkę można podawać z białym ryżem, ale również jeśli masz więcej czasu to warto pokusić się o przygotowanie chlebka naan, który świetnie komponuje się z każdym rodzajem curry i jest o wiele mniej kaloryczny niż ryż.
Podsumowując, dania kuchni indyjskiej wcale nie są trudne, ich przygotowanie nie zajmuje kilku godzin, a składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Dlatego zamiast kolejny raz sięgać po gotowe pierogi ruskie ze sklepu czy zamawiać schabowego z pobliskiego baru warto urozmaicić sobie dzień tworząc przepyszne, aromatyczne danie prosto z Azji!