Pomysł na patisony
Jesień to pora, kiedy w sklepie natknąć się można na liczne dynie. Wśród nich występują także patisony, które nie są zbyt popularne, co jednak warto zmienić. Jeżeli w głowie kołacze się myśl: „patisony jak zrobić?”, warto pokusić się o ich nietypowe wykorzystanie w kuchni i przygotować je w zalewie, by sięgać po marynowane, gdy tylko najdzie na to ochota.
Mniej popularna dynia
Patison to odmiana dyni wywodząca się z Ameryki Południowej, która na Stary Kontynent dotarła dzięki Hiszpanom. Łatwo ją rozpoznać – ma kształt kulistego lub spłaszczonego dysku z karbowaniami na obrzeżach.
Patisony są niskokaloryczne – w 100 gramach jest zaledwie 17 kilokalorii – warto więc sięgać po nie, jeżeli jest się na diecie odchudzającej. Zawierają wiele soli mineralnych, między innymi potas, magnez i wapń. To również niezwykła skarbnica witaminy C, warto więc spożywać patisony w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest się bardziej podatnym na złapanie infekcji. Innymi witaminami obecnymi w patisonach są prowitamina A oraz witaminy z grupy B.
Patisony można przygotować według uznania i na wiele sposobów. Najczęściej wybieraną metodą jest ich smażenie, jednak równie dobrze nadają się do marynowania – wówczas sięga się po nie, kiedy najdzie ochota. Ten sposób pozwala też mieć je w zapasie przez cały okres jesienno-zimowy i z ich pomocą nie dawać się przeziębieniu.
Składniki:
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli do przetworów
- po 1 ząbku czosnku do każdego słoika
- koper
- ziarna ziela angielskiego
- gorczyca
- 2 kg patisonów
Przygotowanie
Wodę zagotować, dodać ocet, cukier, sól.
Patisony umyć, pokroić w mniejsze części. Do każdego słoika dodać koper, ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy i ziela angielskiego. Patisony ułożyć ciasno w słoiku. Zalać gorącą zalewą, a następnie dokładnie zakręcić każdy słoik.
Słoiki pasteryzować na mokro 15 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjąć i odwracam do góry dnem, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.