Przepis na klopsy w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki – lub w innej wersji pulpety – z mięsa mielonego, podawane w towarzystwie sosu pomidorowego, są jednym z najpopularniejszych dań obiadowych, szczególnie lubianym przez dzieci. Jest to danie niezwykle proste do przygotowania, nie wymaga zbyt wielu składników, a do tego jest niedrogie. Urozmaicić je możemy dostępnymi w domu składnikami, takimi jak przyprawy czy dodatki do obiadu (jak surówki czy gotowane warzywa). Do przyrządzenia klopsików użyć możemy dowolnego mięsa mielonego – takiego, które najbardziej nam smakuje.

Do przygotowania klopsików będziemy potrzebowali:

  • 0,5 kg. mielonego mięsa – może być to wołowina, mięso z szynki lub łopatki wieprzowej albo mięso mieszane
  • sucha bułka
  • niewielka ilość mleka lub wody
  • 1 jajko
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano albo majeranku, w zależności od upodobań. Jak najbardziej mogą to być również świeże zioła, uprawiane w doniczce. Będą bardziej aromatyczne
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • nieco bułki tartej

Siekamy drobno cebulę i przesmażamy ją na niewielkiej ilości oleju do zeszkliwienia. Odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie pokruszoną suchą bułkę moczymy w mleku lub wodzie. Gdy napęcznieje musimy dokładnie ją odcisnąć z nadmiaru płynu.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, zioła, paprykę), a także jajko, odciśniętą bułkę oraz podsmażoną cebulę. Powstałą masę bardzo dokładnie mieszamy ręką, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy.
Z przygotowanej masy formujemy niewielkie, okrągłe klopsiki, które następnie na talerzu obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na patelni z olejem, dość mocno z każdej strony.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • około 3/4 szklanki passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

W garnku zagotowujemy krótko bulion i dodajemy do niego passatę lub przecier pomidorowy. Wsypujemy suszoną bazylię, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Po chwili do sosu dokładamy nasze podsmażone wcześniej klopsiki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i krótką chwilę gotujemy pod przykryciem.

Tak przygotowane danie w sosie sprawdzi się doskonale z dodatkiem zarówno ziemniaków, jak i rozmaitych kasz, ryżu czy makaronu. Jako dodatku użyć można zarówno surówek ze świeżych warzyw, jak i jarzyn gotowanych. Z pewnością takie obiadowe danie przypadnie do gustu naszym domownikom, zwłaszcza tym najmłodszym !