Wyjątkowa kolacja rocznicowa
Zbliża się rocznica związku a Ty nie wiesz jak pozytywnie zaskoczyć drugą połówkę? Prezent kupiony, ale jeszcze potrzebujemy oprawy wieczoru. Takiej wisienki na torcie, która sprawi, że ten moment będzie wyjątkowy. Idealnym pomysłem na takie dopełnienie tego szczególnego dnia będzie uroczysta kolacja ( oczywiście własnoręcznie przygotowana smakuje najlepiej. W końcu nie bez powodu od pokoleń funkcjonuje powiedzenie ,, przez żołądek do serca”.
Wyjątkowa kolacja rocznicowa – jakie danie wybrać?
Jest to wyjątkowa kolacja więc i danie/a, które zostaną podane musi być wyjątkowe. Przede wszystkim musimy trafić w gust partnera, ale skoro świętujemy rocznicę to już trochę o gustach kulinarnych drugiej osoby wiemy. Najlepiej, aby podać nie tylko danie główne, ale także deser. Nie zapominając o dopełnieniu wszystkiego np. butelką dobrego wina.
Oto przykładowa kolacja, niebanalna , a jednocześnie bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
MAKARON Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI
Składniki:
- Ok. 300 g krewetek koktajlowych
- Ok 300 g makaronu typu spaghetti
- Ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- Garść świeżej pietruszki
- Łyżka masła
- Sól, pieprz
- Skórka starta z cytryny lub limonki
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy tak żeby był al dente . Na rozgrzane masło na patelni wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i krewetki. Podsmażamy 1-2 minuty ( nie dłużej). Następnie doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz startą skórką z cytryny lub limonki ( co posiadamy). Na patelnię do krewetek przekadamy odcedzony wcześniej makaron i dodajemy pomidorki koktajlowe ( najlepiej połówki). Wszystko razem podsmażamy przez około 3-5 minut. Przekładamy na talerz i posypujemy danie natką pietruszki. GOTOWE.
PUDDING CHIA Z KONFITURĄ Z PORZECZEK
Składniki:
- 300 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- Mały jogurt naturalny gęsty
- Nasiona chia
- Starta skórka z cytryny lub limonki ( w zależności co mamy)
- Konfitura z porzeczek
- Świeże porzeczki do dekoracji
- 3 listki mięty
Przygotowanie:
Do naczynia wlewamy mleko, wsypujemy cukier, startą skórkę z cytryny lub limonki oraz nasiona chia i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1- 1,5 h. Po tym czasie jeszcze raz przemieszamy i wstawiamy ponownie do lodówki na ok 5 h. Do zgęstniałego roztworu dodajemy jogurt grecki i mieszamy wszystko razem. Następnie przekładamy do szklanych pucharków. Na wierzch dajemy konfiturę z porzeczek. Wszystko dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty. GOTOWE.
Oczywiście nie możemy zapomnieć podając kolację o odpowiedniej scenerii. Pięknie nakryty stół, blask świec, dobre wino oraz delikatnie sącząca się z głośników muzyka sprawią, że ten wieczór na długo zapadnie w pamięci ukochanej osoby.