Przepis na zdrowe kotlety z oliwkami
Kotlety zarówno schabowe jak i mielone to tradycyjne danie w polskiej kuchni. Są z chęcią zajadane przez wszystkie pokolenia. Jednak, aby do naszej kuchni nie zakradła się monotonia przepisy na kotlety można modyfikować na różnorakie sposoby. Oto kilka szybkich, zdrowych, a przede wszystkim smacznych propozycji.
Kotlety mielone na zielono
Składniki:
• ½ kilograma mięsa mielonego, najlepiej drobiowo – wieprzowe.
• 2 ząbki czosnku
• Garść świeżego szpinaku
• Garść świeżej pietruszki
• 15 oliwek zielonych
• ½ zielonej papryki
• 2 łyżki bułki tartej
• Mąka
• 2 jajka
Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do większej miski. Dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki bułki tartej oraz jajka. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a oliwki w krążki i dodajemy do miski z mięsem. Pietruszkę i szpinak drobno siekamy i także dodajemy do miski. Wszystkie produkty łączymy ze sobą starannie wyrabiając je ręką. Rozgrzewamy olej na patelni. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotleciki ( wielkość wedle uznania – im większe i grubsze tym czas smażenia będzie dłuższy). Obtaczamy je w mące i dajemy na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu z jednej i drugiej strony, aż odpowiednio się zarumienią.
Kotleciki pieczone z oliwkami i warzywami
Zdrowszą wersją i bardziej fit dla kotletów smażonych są kotlety pieczone. Oto bardzo prosty przepis na taki rodzaj potrawy.
Składniki:
• 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
• 1 marchewka
• 1 mała cebula
• 15 zielonych oliwek
• 1 lub 2 jaja ( w zależności od potrzeby)
• ½ czerwonej papryki
• ½ żółtej papryki
• Pieprz/ sól
• 10 listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy na bardzo drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oliwki kroimy w cienkie krążki. Paprykę zieloną i żółtą kroimy w drobną kosteczkę. Bazylię siekamy. Pokrojoną pierś z kurczaka przekładamy do większej miski. Dodajemy do niej startą marchewkę, cebulę, oliwki, paprykę oraz bazylię. Wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki do momentu aż się połączą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopi Celsjusza. Z powstałej masy formujemy kuleczki i układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Delikatnie je spłaszczamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Kotleciki mają być upieczone, ale soczyste. Możemy także zrobić wersję z żółtym serem. Wcześniej ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach, 5 minut przed końcem pieczenia wyciągamy blachę, posypujemy kotleciki serem i kończymy pieczenie.