Przepis na ziemniaki po nicejsku
Sałatka nicejska to jedna najpopularniejszych potraw. Nie dość, że jest łatwa w przygotowaniu to smakuje rewelacyjnie. Można ją podawać na wiele okazji, jak po prostu jako lekki obiad lub kolacje. Tak przygotowane danie skusi nie tylko cała rodzinę, ale również przyjaciół podczas wielu przyjęć i okazji. Przygotowanie ziemniaków po nicejsku zajmuje około 30 minut.
Wiec zacznijmy może od tego jakie będą potrzebne nam składniki.
Potrzebne składniki
- dwa jajka ugotowane na twardo
- 6-8 ziemniaków średniej wielkości
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1/2 szklanki fasolki zielonej
- duża garść rukoli
- dwie łyżki siekanego szczypiorku
- dwie łyżki oleju
- jedna łyżka suszonego tymianku
- dwie łyżki natki pietruszki
Do sosu potrzebne będą nam następujące składniki:
- dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki musztardy
- cztery łyżki białego octu winnego
- cztery łyżki oliwy
Tak jak wspomnieliśmy sposób przygotowania to około 40 minut, a poziom trudności jest znikomy.
Sposób przygotowania
Zacząć należy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni. Potem zabieramy się za ziemniaki, które dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski, polewamy dwoma łyżkami oleju, posypujemy łyżką tymianku i solimy. Mieszamy wszystko dokładnie, a potem wykładamy ziemniaki na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut. po upieczeniu, wyjmujemy ziemniaczki i studzimy je.
W tym czasie gotujemy około litr wody i solimy ją. Wsypujemy fasolę oraz groszek, po dosłownie minucie odcedzamy i studzimy.
W tym czasie gotujemy jeszcze jajko na twardo.
Gdy to już zrobiliśmy możemy zająć się przygotowaniem naszego sosu. Bierzemy niewielkie naczynie i nakładamy do niego dwie łyżki musztardy, do tego cztery łyżki octu winnego oraz dodajemy dokładnie i drobno posiekany czosnek. Mieszamy całość ze sobą na gładką masę i odkładamy na około 10-15 minut do lodówki. Do delikatnego schłodzenia.
Gdy wszystko mamy już gotowe bierzemy naczynie po czym wykładamy na nie ziemniaki wraz z groszkiem oraz fasolą. Składniki można nałożyć dowolnie, albo najpierw ziemniaki, a potem zielone warzywa, albo też stopniowo nakładać składniki na zmianę. Tu mamy pełną dowolność.
Jeśli wszystkie nasze składniki znajdują się na talerzach polewamy je naszym sosem lecz ważne jest by z nim nie przesadzić.
Obieramy jajko i kroimy w średniej grubości plasterki zdobiąc nimi naszą potrawę.
Wszystko jest gotowe do podania.
Jak widać, taki przepis jest szybki i prosty, ale z pewnością posmakuje każdemu.