Przepis na szaszłyki z wieprzowiny

Gdy pogoda dopisuje chyba każdy ma ochotę na grillowanie z przyjaciółmi. Jednym z popularniejszych dań w takich chwilach są szaszłyki. Ale nie ma się co smucić, ponieważ idealnie soczyste szaszłyki z wieprzowiny można przygotować o każdej porze roku w domowym zaciszu, za pomocą piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ani nie jest skomplikowane. Oto niemal banalnie prosty przepis na jedną z najlepszych wersji tej potrawy.

Składniki

Potrzebne będą nam następujące składniki:

1. karkówka – około 600 g,
2. cebula – dwie sztuki,
3. cukinia – jedna sztuka,
4. papryka czerwona oraz zielona – po jednej sztuce z koloru

Do marynaty natomiast potrzebujemy:

1. oliwa z oliwek – 4 łyżki,
2. czosnek – 3 ząbki,
3. sok z połówki cytryny,
4. rozmaryn – jedna łyżeczka,
5. papryka ostra w proszku – jedna łyżeczka,
6. przyprawa do grilla – dwie łyżeczki,
7. sól – według uznania,
8. pieprz – do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie naszego dania należy zacząć od mięsa. Najpierw trzeba je dokładnie oczyścić z niepożądanych kawałków, potem je płuczemy i osuszamy. Gdy te czynności są już wykonane kroimy naszą karkówkę na kostkę wielkości około 2 cm.

Gdy mięso zostało pokrojone zabieramy się za przygotowanie marynaty.
W większym naczyniu mieszamy ze sobą oliwę, rozgnieciony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Następnie należy całość dokładnie wymieszać. Gdy to zrobimy wrzucamy do naczynia nasze mięso i mieszamy do momentu, aż każdy kawałek będzie w marynacie.
Całość odkładamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie możemy zająć się warzywami.
Cukinie należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Potem kroimy ją w około 1 cm. plastry.
Paprykę myjemy, a następnie usuwamy z niej gniazda nasienne. Potem pozostaje nam ją tyko pokroić w kawałki wielkości naszego mięsa.
Cebulę również kroimy na kawały, w taki sposób jaki najbardziej nam odpowiada.
Jeśli chcemy, można użyć jeszcze innych warzyw, z którymi postępujemy analogicznie.

Mięso po odpowiednim czasie wyjmujemy z lodówki i bierzemy drewniane patyki. Nabijamy mięso oraz nasze warzywka na przemian, kolejność już według uznania. Warto jednak na samym początku użyć grubszego kawałka cebuli, tak samo jak na końcu patyka. W ten sposób unikniemy zsuwania się miększych składników z patyczków.
Gdy już wszystkie składniki zostały nabite – szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż mięso będzie idealnie miękkie.
Jeśli mamy taką możliwość, przygotowane szaszłyki można przygotować na grillu.
Przygotowaną potrawę podajemy z ulubioną surówką lub sosami.

Smacznego